Базово човешко желание е да искаш да създадеш семейство и естествено да продължиш любовта между теб и партньора ти чрез създаване на поколение.

Да не можеш да забременееш, когато искаш обаче, може да е една от най-болезнените кризи, с която може да се сблъска едно семейство.

Ако имате репродуктивни проблеми, изживяли сте спонтанен аборт или сте загубили бебе, вие сте преминали през репродуктивна травма – може да се чувствате потиснат, тревожен или да преживявате огромно чувство на загуба.

Може да се чувствате паднали духом, че не контролирате живота си или да се чудите „Защо на нас?”

Връзката с партньора може да под огромно напрежение и да се чувствате претоварени от решения за асистирани репродуктивни технологии като инвитро, донорство на генетичен материал или заместващо майчинство.

Може също да минавате през решение дали осиновяването може да е правилната стъпка за вас или е по-добре да останете без дете.

С толкова много възможности за изход от ситуацията е нормално да се чувствате объркани. Вашата репродуктивна история от вътрешен разказ за надежда, мечти очаквания за дете се е превърнала в кошмар.

Семеен център Майя е специализиран център за емоционално консултиране и психологическо въздействие на състоянията, през които преминават семействата с репродуктивни проблеми.

Красимира Иванова, психолог и семеен консултант, която е преминала през своята собствена репродуктивна травма е човекът, който провежда емоционално и психологично консултиране на мъже, жени или двойки които преминават през:


- Проблемно забременяване;
- Спонтанен аборт или мъртво раждане;
- Нужда от донорство на генетичен материал;
- Осиновяване;
- Усложнение при износване на бременност;
- Преждевременно раждане;
- Следродилно приспособяване.

otzivi